СЪЗРЯВАНЕ: ритрйт за деца 9-13г. е една седмица сред природата, която да подкрепи осъзнаването на прехода от момче в юноша и от момиче в девойка за деца от 9 до 13г.

До неотдавна са съществували (а и все още съществуват на определени места) ритуали или дейности, наречени инициации, с които се бележи преходът от един житейски етап в следващ. Съзряването и човешкото развитие има своите периоди на натрупване на качества и способности, които подготвят човека за оцеляването му, справянето му с живота и разгръщане на качествата, които носи като принос към общото.

Във всеки аспект – личен, семеен, професионален, общностен, духовен – са определени стъпки или ритуали, след които младежът или девойката биват приемани в следващия етап от развитието и живота си. Това може да са омесването на питка, тъкането, плетенето, първата менструация, при момичетата. Също така, подсигуряването на дърва, наклаждането на огън, ловуването, ориентирането в непозната местност извън общността, при момчетата. Има и други, общи за двата пола – като прохождането или подаряването на предмет (накит за момичетата, ножче за момчетата…), което бележи вече постигнатото израстване.

В наши дни стремежът да сме съзнателни за важните моменти в развитието ни като личности, ни кани да се завърнем към мъдростта на ритуалите. Създаването на пространства и преживявания, които подкрепят децата и те да са съзнателни, е важна част от ролята ни на родители.

От гледна точка на развитието на децата, възрастта от 9 до 13 години е период на осъзнаване на половата идентичност, първи срещи с другостта и начало на изследване на динамиката момиче-момче/юноша-девойка. И сякаш само по себе си това не е достатъчно сложно. Същият период съвпада и с промени в тялото и на момчета, и на момичета, които извеждат на преден план нуждата да са свързани с тялото си по един позитивен начин, отвъд неудобството, които промените могат да предизвикат.

ОБЩИ ЗАНИМАНИЯ И ПРЕЖИВЯВАНИЯ:

7-те дена на ритрийта са структурирани около общи занимания и преживявания, които съчетават забавления с предизвикателства и включват процеси, специално създадени за момчета и специално създадени за момичета.

Една стара поговорка гласи “Мъжете строят къщи, жените ги превръщат в дом.” и ще я приемем съвсем буквално като под вещото ръководство на водещите момчетата ще съградят къщичка, а момичетата ще я украсят и обзаведат. А сетне заедно ще отпразнуват създаването и.

Ще се свържем с богатствата на Земята, която като майка храни всички – хора, животни, растения. Ще преживеем този извор на блага за нас хората през грижата за зеленчукова градина – като поливаме, плевим и берем вкусни плодове и зеленчуци. Ще събираме дърва и съчки за лагерен огън всяка вечер, ще откриваме уханни билки и ще заплитаме венци. Ще украсим къщичката с пана от клонки и цветя, с дървени закачалки и красиви капани за сънища.

Ще обърнем специално внимание на Природата и нейното опазване с лекция на приятели от ГрийнПийс, които ще ни разкажат любопитни факти и истории, с които да обърнем внимание и подхраним чувствителността на децата за взаимовръзката ни с природата.

Всеки от дните ще включва практики, които подкрепят връзката с тялото. Сутрешното събуждане с йога, елементите от бойни изкуства и кратките занимания с автентично движение ще подкрепят усещането за тялото през това, което може да направи, но също и през начина, по който се чувства.

Специално подготвената програма за момчетата включва:

– Разговор за качества на мъжа;
– Приказки и истории за ловеца;
– Споделяне за връзката на момчетата с бащите и дядовците им;
– Работа с лично намерение за цел и посока;
– Изграждане на доверие в момчешка общност;
– Преживявания за осъзнаване на вътрешната сила, център и смелост;

Тяхната програма ще включва предизвикателства в гората, използване и изработка на сечива, екипна работа, лично свързване с идеала им за мъжество чрез визуализция, игри и истории. Среща с природата (огън, вода, земя, въздух) и избор на посока за в бъдеще (воля, намерение, постоянство).

Специално подготвената програма за момичета включва:

– Разговор за трите фази на развитие на женствеността – девица, майка, мъдра жена;
– Приказки за богините в различните култури по света и изработване на лична богиня;
– Споделяне за връзката на момичетата с майките и бабите им;
– Уъркшоп за запознаване с менструацията;
– Творческо пресъздаване на цикличността на женската природата, ролята на Луната и неизбежната връзка на всяко момиче/жена с нея;
– Преживяване на връзката с творческата съзидателна енергия и природните стихии (огън, вода, земя, въздух);

Тяхната програма включва творчество, запознаване с лечебни билки и създаване на индивидуален микс целебен чай, тъкане, работа с глина и моделиране на глинени фигурки и съдове, работа с природни материали и сътворяване на украса за дома или накити, изработване на амулет и създаване на колаж за представата им за жената, каквато биха искали да бъдат.

„Ценността на мъжкото и женското е в срещата им. Не в борбата за надмощие, не в едното, не в другото, а в срещането им, събирането им едно до друго“ – казва един старейшина и това не е случайно.

Общите преживявания за младежите и девойките ще дадат възможност на всеки да усети и преживее себе си в общност, в специфични дейности, да развие качества, да се докосне до един или друг полюс. Преживяванията заедно ще дадат поле за изява на събирането на тези полюси.

Общуването и свързването, ролята на преценките и ролята на емоциите във връзката ни с нас самите и във връзките ни с другите също ще намерят място в начина, по който момчета и момичета взаимодейтват, спорят, сърдят се и т.н. Без да са централна тема, естественото им случване ще е отправна точка за живеене на принципите на ненасилствената комуникацията и възможността да се срещнем отвъд представите ни за правилно и грешно.

И за да е истински пълноценно преживяване, във всеки ден ще има много игри, смях и чисто забавление като:

– Приключения сред природата – преходи пеша и с колела по маркираните пътеки около Ensō living и близките Родопи;
– Посещение на минералния извор близо до нас и къпане в неговите плитки вирчета;
– Песни с китара, пиано, укулеле и други инструменти около лагерния огън;
– Стратегическа игра в един от дните;
– Kино под звездите;
– Скачане на батут и пускане по тролей;
– Игри на открито – федербал, тенис на маса, футбол, народна топка и т.н.;
– Ползване на електронни устройства – само 1 час на ден;

ВОДЕЩИ:

  • Емилия Илиева, Communication Academy – ненасилствена комуникация, автентично движение и красотата на човешкото свързване
  • Вишан Крайнов, Ensō living – природата като учител, отговорник за планинските преходи и главен майстор на дървената къщичка
  • Фиданка Чингова, ДивиСамодиви – арт терапия, творчеството като жизнена сила и проявления на женствеността
  • Камен Киров, Зона Чакана – практики за свързване с тялото, проявления на момчешката/мъжката сила и дейностите, изследващи смисъла, центъра и баланса.

Ритрийтът е със специалното участие на ГрийнПийс с лекция, посветена на природата и нейното опазване.

Специален гост на ритрийта с уъркщоп за менструацията е и Мила Банкова, създателка на Нежно Биле.

Място на провеждане: Ensō living, в подножието на Родопите – 120 км. от София, 30км. от Пловдив