СЕМИНАР

Тишината в думите септември.2018

Тишината в думите е 21-дневна група за практикуване на емпатия към себе си и другите, която цели да създаде устойчиви умения за емпатично свързване със себе си и с другите.

Невролозите казват, че за 21 дни могат да се променят невронните връзки в мозъка ни. Затова всеки нов навик или поведение имаме да практикуваме поне 21 последователни дни. Поне толкова отнема, за да се приучим да правим нещата, които знаем, че е добре за нас, но по някаква причина не правим. Всъщност това е периодът, който ни позволява да надскочим собствената си съпротива и е усилие, което се отплаща с постигането на нещо достатъчно устойчиво, за да се случва сякаш от само себе си.

Обратна връзка на участник в първото издание на Тишината в думите

Тишината в думите е за вас, ако искате:

  • Да преживявате дълбока и автентична връзка със себе си и да разпознавате по-лесно значимите за вас неща.
  • Да научите чувствата и потребностите да подпомагат процеса на свързване с близките ви хора.
  • Да можете да присъствате с цялата си енергия за случващото се в настоящия момент и да балансирате между гласа на сърцето и гласовете в ума.
  • Да развиете както повече чувствителност за другите така и повече решимост за себе си.
  • Да се развивате в група от хора, водени от искреното желание да общуват осъзнато.

 

Как ни помага емпатията?

Емпатията е проява на грижа за нас самите като практика за ‘подреждане на вътрешния ни пъзел’ от чувства и потребности във всеки момент, който провокира нашето спокойствие. Емпатията е умение за дълбоко свързване с другите хора и често е израз на подкрепа за изясняване на позицията или преживяванията на нашите близки. С емпатия подкрепяме и себе си и другите да общуваме и живеем осъзнато и свързани със значимите за всеки неща. Емпатията подпомага всеки процес на взимане на решения и преодоляване на наши вътрешни или външни конфликти.

 

Какво включва всеки ден?

Всяка сутрин ще е посветена на различна тема и ще използва различни методи за индивидуална и групова работа. Част от темите ще са теми по желание на участниците. Всеки участник ще има възможност всеки ден да дава и да получава индивидуална и групова емпатия.

 

Участие

Препоръчваме да се включите във всеки ден лично и с присъствие на живо на мястото на провеждане. Ако по някаква причина това няма да е възможно може да се включите онлайн със скайп връзка и така да направите своите 21 последователни дена. Ако пропуснете едно занимание приключвате участието си в курса. Сумите се заплащат предварително и не се възстановяват.

 

Какво казват участници в курса?

„Дори и да измина повече от година, все още си спомням с топло чувство за това вълнуващо приключение. Защото участието ми в Тишината в думите за мен беше точно такова. Едно пътуване навътре към себе си, към скритите кътчета на моята душа, обградена от сигурно, изпълнено с любов и приемане пространство.

Колко често отделяме време да чуем себе си, да се вслушаме в онзи глас, който знае какво е най-добре за нас, от какво имаме нужда наистина и какво поражда емоциите ни. Аз не го правех, в онзи период, бих казала, почти никога. И дори да не си давах истински сметка какво ще ми даде тази група, някак смътно усещах, че дълбоко в себе си се нуждая именно от това.

Беше ми трудно да се измъквам от леглото толкова рано ден след ден (по принцип изобщо не съм от най-ранобудните), имала съм дори моменти в началото, когато се чудех защо си го причинявам. Но там, всяка сутрин, неизменно и постоянно, с усмивка и любов в гласа ме посрещаше Еми, още десетина човека, направили същото усилие като мен и онова топло, приемащо и неосъждащо пространство, което лека по лека неусетно ми позволява да се отпусна, да сваля малко гарда, който така ревностно държа високо вдигнат, препускайки стресирна в забързаното ежеднежие и да обърна поглед навътре и все по-навътре. Постепенно започваш да допускаш и по-уязвими твои части да изплуват на повърхността, защото изглежда безопасно, споделянията на участниците в групата докосват една или друга страна от теб. И се оказва, че всички сме едно и всеки един аспект от теб, го има там някъде и в мен, всяка емоция, която преживяваш ти, дори да ми изглежда чужда, съм я преживявала или мога да я преживея и аз. Имаше моменти, докато говори друг, да имам усещането, че казва неща, които искам да кажа и аз. Тези споделяния за мен имаха огромна сила и ми позволиха да се чувствам толкова близка с други човешки същества, колкото рядко ми се е случвало друг път.

21 сутрини, в които съм поканена просто да бъда себе си, да слушам другите с внимание, без да ги съдя, с любов и разбиране, да слушам и себе си така. Безценна възможност да наблюдавам как Еми прави това и да се уча да се отнасям с безрезервна любов към себе си и към другите, да си позволявам например да не съм чак толкова самокритична, да спра да препускам без да знам за къде и просто да откривам и да се наслаждавам на това, което съм и това, което имам. Оказа се също, че групата е страхотен, много зареждащ начин да започнеш деня. Понякога ми липсва. Често след това ми се е случвало да ме заливат чувства на любов и благодарност.

Дълбоко разтърсващо преживяване. Деликатно напомняне, че можеш да гледаш на света и да се преживяваш в него по различни и далеч по-приятни начини и това е изцяло твой избор. И най-вече вярвам, че “Тишината в думите” беше дошъл тъкмо навреме отговор на мои вътрешни търсения и в никакъв случай нещата, до които се докоснах през тези 21 сутрини, не останаха изолирани някъде там във времето, а по-скоро ми показаха пътища, по които да продължа да търся. И аз продължих.

Вероятно мога да напиша още много, сигурно и с повече детайли, но смятам все пак да спра до тук, защото усещането на всеки, решил да се впусне в такова пътъшествие, би било съвсем уникално.

Накрая само ще кажа, че изобщо не бих се замислила да го повторя отново, когато ми се отдаде възможност. Дори ми е ужасно любопитно как ще се чувствам и къде ще ме отведе новото пътуване този път. „

____________

Таня, участник в Тишината в думите

„Какво ми дадоха тези 21 дни ли?Ами дадоха ми толкова, колкото нито една от всички книги, материали, който съм изчела досега и съм вярвала, че помагат, не са успяли да ми дадат.

Часовника звъни 6.15.. ставам и се оправям, първият път трудно, вторият също, на третия ден усетих как бързам към колата и така 21 дена. За някой трудното ставане беше само на думи, всъщност вътре във всеки един от нас се улавяше неистово желание това ранно ставане да продължава, пиенето на невороятно ароматния чай, задушевната обстановка ме караша да ставам рано и да тичам нагоре по стълбите, за да взема с пълни шепи от присъствието, поведението и насоките, които Еми ни даваше.
Самото разкриване пред непознати става толкова естествено, че ти се иска да разкажеш още и още, за да се освободиш от всичко, което носиш. От всяка една история успях да извлека нещо ценно за себе си, а спокойствието, подхода и осъзнаването, което получавахме всеки ден беше незаменимо.

Научих се да не съдя, научих се първо да премисля и после да кажа нещо, научих се да се справям с гнева и да го приемам като нормална емоция, без да се срамувам, че хабя излишна енергия.

Научих се, да изслушвам и да отразявам емоциите и чувствата на хората около мен. И ако преди само четях и се надъхвах от подобни слова „Светът е това, което сме направили от него. Ако е безмилостен, то е защото ние сме го направили такъв чрез нашето отношение. Ако променим себе си, можем да променим и света, а нашата промяна започва с промяната на езика и методите, с които общуваме“ М. Розенберг, то сега смея да твърдя, че благодарение на 21- дневния семинар „Тишината в думите“ разбрах какво е да промениш света.

Еми, Благодаря! Продължавай винаги напред и не се променяй!“

____________

Петя, участник в Тишината в думите, 1-21 октомври 2015

„Включих се в Тишината в думите провокирана от семейна случка, за която търсех разрешение. И сега знам, че това бе най-доброто, което можеше да ми се случи в дадения момент. Водена от професионализма на Еми (Емилия Илиева) и емпатията на групата открих едно ново ниво на свързване със самата себе си, с мислите, чувствата и потребностите си.

Позволих си да съм честна вътре в себе си за всичко, което преживявам.

Случката, която ме бе провокирала, се промени в момента, в който се отворих да чувствам, и се оставих на интуицията и желанието ми за близост.

И колкото по-често и по-дълбоко успявам да се свържа със себе си и с другите отвъд мислите, преценките и предубежденията, толкова по-силно расте желанието ми да продължавам да практикувам емпатията всеки ден във всичките й форми.“

____________

Наталия, участник в Тишината в думите, 1-21 октомври 2015г.

„Колко често се оказваме пред бездната, отворена между добрата теория и добрата практика?

На теория всички сме чували, че следва да възлюбим ближния, или да обичаме хората, или да обичаме себе си; да не критикуваме, да не съдим.На практика опитите да реализираме тези чудесни съвети ни изправят пред невъобразимо грозните им карикатури.

Моето 21 дневно приключение сред тишината и думите ми позволи да се срещам вече по различен начин със себе си, с проблемите в ежедневието си, в професионалната си практика.

Често в книгите си Маршал Розенберг предава думи на свои ученици:“Техниката работи!“ Е, сега и аз мога да се присъединя към тях: „Да, техниката работи!“ Там, където гневът, възмущението ми, „чувството ми за справедливост“ ми пречеха да намирам пътя към тишината в себе си и да надничам над стените, които аз-центрираното съзнание ловко издига помежду ни, практиката на Ненасилствената комуникация ми дава други измерения, дълбочина, поглед, възможности. Те се простират напред във времето и особено много ме радва, че от мен като вълнички се разпространяват и към хора около мен.

Благодаря, Еми! Благодаря и на всички, които са поемали, поемат и ще поемат пътя към излизането от схемите на осъзнатото и неосъзнато насилие, което принципно и изначално живеем и разпространяваме, освен ако не открием Пътя към … Тишината. В която всеки е полезен на всеки и допринася за освобождаването и развитието на съкровеното в себе си, и на околните.“

____________

Ваня, участник в Тишината в думите, октомври 2016г.

„За мен курсът по емпатия беше магия. В контекста на личностното ми развитие до момента, той беше като черешката на тортата. Донесе ми това да изразя дълбочината си, което преди ми липсваше. Сякаш Вселената ми го прати. И най-вече ми помогна да свържа тази дълбочина на преживяване с фактите, които са ми се случвали и се случват. След края му се чувствам спокойна, окрилена, благодарна, изпълнена с мир.“ 

____________

Илина, участник в „Тишината в думите“, 4-25 март 2014

 

„За мен най-ценното на „Тишината в думите“ е защитеното място, в което да практикувам свързване надълбоко със себе си и групата. Практика, практика! Да поспреш забързаното ежедневие, да си намериш съмишленици, с които искате да присъствате един за друг, безусловно, безпристрастно. Да те подкрепят да откриеш ценностите си и как би искал да ги живееш. И това са 21 дена, но отлитат като миг и питаш за още. Много силно ми беше, как дори и за ситуации, които не успях да разгледам на курса, но ми стояха от много време, успях да открия кое е важно за мен и да се развият по един приятно изненадващ начин. Много е хубаво да бъдеш чут  “
____________

Надя, участник в Тишината в думите, януари 2016г.

Автор и водещ на курса

Емилия е определяна от мнозина като лицето на Ненасилствената комуникацията и Емпатията в България. Тя е един от първите обучители за България и основният, който през последните 12 години системно развива както популярността на метода в страната, така и екипи от хора, които да го прилагат и преподават нататък.

Провела е стотици обучения, лекции и семинари в България и Европа свързани с темата за Ненасилствената комуникация и Емпатията.

Регистрация в няколко стъпки:

  • 24 септември – 14 октомври.2018г.
  • Часове на провеждане: 07:30 – 09:00 часа

 

  • Размерът на всяка група е 10 човека, местата се запълват по реда на регистрация и заплащане на таксата.
  • За регистрация: info@communication-academy.eu
  • Кога: 24 септември – 14 октомври. 2018г.
  • Къде: гр. София, Люлин Планина 42

Цена на курса

ИНДИВИДУАЛНО

360 лв.

Ще се радвам да се видим на живо за една жива практика с емпатията!

Какво казват родителите за онлайн курса?

„Курсът беше изключително вдъхновяващ за мен и засили желанието в мен да се усъвършенствам и да се обогатявам! Благодаря от сърце!“

____________

Весела

„Какво ми донесе курсът – повече приемане и зачитане на себе си, яснота за това колко е важно да сме емпатични със себе си, няколко силни прозрения и усещане за трансформиращата сила на емпатията. Пожелавам си да се сещам по-често за нея в ежедневието и да изпитвам нейното благотворно влияние.“

____________

Ася

„За мен лично този курс положи основите на едно различно мислене, един нов език за усвояване. Със сигурност има още много път да се извърви. Благодаря на себе си, че реших да се запиша. В момента препрочитам всичко и с всяко прочитане, успявам да разбера нещо, което предния път ми е убягнало.“

____________

Дима

„Еми, благодаря ти за прекрасния курс. С всичката информация и подкрепа – твоя и на останалите участниците – ми дойде точно навреме и е едно от най-смислените неща, които съм избирала да подаря на себе си (и на близките си, индиректно).“

____________

Виолета

„Едно много голямо БЛАГОДАРЯ , Еми за интересните материали, които ме караха много да се замисля и да погледна по друг начин на нещата.
Тези четири месеца бяха истински трансформиращи за мен:
на път съм да приема някои свои тъмни страни, започнах по-бързо да улавям чувствата си и евентуалните нужди зад тях, отношението със сина ми е  по-открито, задълбочено.“

____________

Вела