Този пост е плод на желанието ми една истински ценна книга да намери своите притежали. Заглавието „Картография на екстаза“ не съм сигурна доколко отразява съкровищата, които се крият в страниците и.

Това е книга за връзката с тялото и за лечебната сила на това да се движиш, съзнателно отдаден на желанието да си свободен от оковите на ума. Авторката Габриела Рот е създателка на танцовата терапия 5-те ритъма, но е също така жена с богат опит и има  изящно дар слово. Книгата е пълна със запомнящи се метафори, силни фрази и поетичен изказ, който вдъхновява.

Дори и никога да не сте танцували 5-те ритъма, дори и изобщо да не се интересувате от това да го танцувате някога, книгата e учител за това как да сме верни на това, което се движи в нас и да му даваме израз. Позволението да танцуваш танца си в буквален и метафоричен план понякога идва през думите на някой, който вярва, че движението е терапия само по себе си. Габриела Рот – наречена от учениците и последователите си „градски шаман“ – може да е този някой за вас.

„Картография на екстаза“ е последната книга на Издателство „Векста“. Създателката на издателството е моя близка приятелка Естер Гомбаш, която посрещна в живота си вълната на творческия екстаз и ще дава приноса си в света занапред като илюстратор. 

За поръчки моля пишете директно на Естер на vexta11@gmail.com За да усетите духа на самата книга вижте подбор с малко от многото ми любими цитати тук.

Ако вдъхновени от книгата, искате да се докоснете до вълната на 5-те ритъма моля вижте един запис със самата Габриела Рот тук или като водена медитация тук.