Обичам белите Коледи. Светът светва със снега. Топлината става по-съкровена; огънят по-благ. Обичам и тишината  докато снега вали и онези кратки часове, в които стъпките и на един човек само могат да станат пътеки.

Коледа отвъд религиозната окраска и подаръците е време за срещи с нас самите и със значимите хора около нас. Едно такова специално време, в което сме склонни да отчетем всичко, за което сме благодарни; да видим близките си през качествата, които носят, а не през недостатъците им и да направим собствена равносметка с повече милост към самите нас.

За съжаление цялостните равносметки искат цялостност. Едва ли бихме могли да имаме година само на успехи и възторзи (не че не ми се иска всяка година да е точно така!) И в баланса между това, което сме преживели с радост и вдъхновение и другото, което ни е донесло огорчение и тъга се крие ключето за пътя напред. Защото кодираното послание на всяко голямо разочарование и/или раздразнение е да видим колко съществено е за нас това, което не се е случило. И по –важно от това какво сме преживели и как сме се чувствали е какво бихме искали вместо това. Разочарованията в този ред на мисли са истинските подаръци на годината, защото задават желаната посока за предстоящата. Така негативното от изминалия период има потенциала да стане отправна точка за новите планове и то родени със съзнанието за дълбока ценност, а не просто фриволно желание, каквито редовно прихващаме.

Да отбележим всичко, което сме успели да създадем през годината като възможности, сбъднати проекти, значими срещи и т.н. ни позволява да усетим собствената си творческа сила, която ни придвижва в желаната посока. А да отбележим собствените си разочарования и недоволства и да намерим в тях семената на съкровени желания е възможност да посадим и отгледаме пълноценна (точно по начина, по който за нас би била пълна и ценна) 2012!

Дано по Коледа всички намерим време и желание както да празнуваме постигнатото, така и да прегърнем несбъднатото, което чака своето време и чието време може би ще дойде през 2012!

Уютни празнични дни за всички, по-светли с помощта на снега и по-искрящи с топлината на камини, свещи и вино!