„Времето е назряло“ е новото ми мото. Под него за моя радост няколко позабравени проекта станаха отново актуални. Така де, ако нещо ти е важно – намираш време за него или спираш да се правиш, че ти е важно.

Идеята да си направя мини дзен градина е поне на 4 години. Мислех си да си купувам от онези изящните дървени сандъчета, но след това реших, че дзен градината е нещо лично и може би си струва да отдели човек няколко часа, за да я създаде със собствените си ръце.

В крайна сметка наскоро ми подариха едно черно сандъче, което не знам с какво предназначение е било създадено, но се вписа идеално в представа ми за сандъче за дзен градина. С малко речен пясък от реката в Разлог – грижовно събран, изсушен и почистен задачата изглеждаше почти завършена.

Е, отне ми още месец след това да се наканя да освежа сандъчето с черен туш (не исках с боя, за да няма миризма) и да изсипя пясъка в него.

За щастие колекцията ми от камъни от по света и у нас последните няколко години дотолкова порастна, че намирането на подходящите камъчета се оказа лесна задача.

Един камък с много характер и сърцевидна сянка, който вероятно е от едно качването на Триглав миналата годината (истината е, че не помня как точно намери пътя си до мен) и два плоски бели камъка от о. Тасос се оказаха напълно достатъчни като за начало. Перфектно неперфектни постояха сами за кратко. След това едно малко черно камъче с бяла нишка се намести върху тях и съзерцава от високо няколко минути, преди да се хързулне надолу и да се намести само малко встрани от тях. Сякаш дзен градина заживя собствен живот и избраните камъни сами намериха мястото си много по-добре отколкото ръцете ми можеха да ги поставят.

Иначе днес не се оказа ден за снимки. Някак непокорно и светлината и камъните и пясъка си съзаклятничеха да ме затруднят да хвана търсения ъгъл и сенки. В крайна сметка в черно-белите си варианти си мисля, че предават част от духа на градината – току-що родена, променяща се, жива…

Иначе, ако забравим за малко самата дзен градина много по-важно е, че я направих.

Времето наистина е назряло за нещата, които искаме. Хайде, направете своето малко, по-голямо или още по-голямо нещо. Удовлетворението е много по-голямо от самото то.

Творчески и изящен ден за всички!