Лятното слънцестоене (21 юни) е пикът на лятото. Най-светлата нощ, най-яркото слънце, най-лековитите билки. Не случайно в много традиции ритуалът на този ден е прескачане на огън. В близост до него е нашият празник Еньовден (24 юни), за който се казва, “Еньо намята кожуха за зимата.” Т.е. бавно и полека след това светлината се свива, нощите намаляват, тъмнината нараства.

Както всичко в природата цъфти и процъфтява в цялата си пищност, така и ние можем да поканим пищно разгръщане на намеренията ни с благословиите на Светлината. Хванете момента. Буквално този път.

Време е за въпроси като:

Каква е моята светлина?

Как се свързвам със светлината в мен?

Познавам ли пика на личното си слънце?

Оставям ли свободно светлината си да свети и да грее?

И един по-общ, но някак неизбежен за много от нас:

Какъв е прагът, на който стоя между това, което беше и това, което ще е?

Има време, в което през това, че някой те чува чуваш себе си ясно, но има и времена, в които през това, че природата е с теб и те чува чуваш себе си също.

Намери своето място, на което да усетиш топлината на земята, мекотата на тревата, аромата на цветята и билките. Поседни и послушай. В тихото на себе си са всички отговори.

После си запали свещ, “прескочи я” както би било, ако е истински голям огън. Ако имаш огнище запали си огън. Покани приятели, прескочете огъня заедно. Усети пика на светлината и топлината буквално.

А сутринта набери билки – “77 и половина” – за всички болести и за болестта без име, изсуши ги, прибери ги на тайно място и ги ползвай по специални поводи. Те носят силата на светлината. Апогея на слънцето. Така ще имаш лято всеки път, когато имаш нужда. И няма как да не ти дават сила.

Еньовден е специален ден за мен и защото на този ден преди 6 години стигнахме до Сантяго де Компостела, извървявайки Камино, а миналата година на този ден представих книгата си „800 километра диалог с тази част от нас, която знае всичко“. Изпращам букетче билки с всяка поръчана книга. Ако решиш, пиши ми.

Магични най-светли дни в годината за всички!

С обич,

Еми

П. С. Снимката е от 19.06.20. към 05:30 сутринта. Изгревите са истински пищни тези дни. Заслужава си да посрещнете някой, дори и да не берете билки 🙂