Екология на взаимоотношенията: изкуството да оставаме с чисто сърце или как да запазим връзките си

Вечерен курс за комуникация в любовни партньорства

„Искам по стръмното с моя любим. По равното с всеки може…”

Ваня Жекова

Човешките взаимоотношения винаги са ме очаровали с възможността да познавам и развивам различни свои аспекти. Сигурно астрологията, Хюман дизайн или някоя друга наука за разбиране на пътя на човека имат стройно обяснение как става така, че преживявам най-пълно усещане за смисъл във връзките си с хората.  Каквото и да е обяснението, остава фактът, че най-големите си радости и най-болезнените си мигове съм изпитвала точно в сферата на взаимоотношенията. Сигурно и затова в крайна сметка се озовах в полето на емпатията и работата със съприкосновението с нас самите и с другите.

Откакто станах Г-жа, ми направи впечатление, че при взаимоотношенията обикновено обсъждаме моментите преди и след връзка. Как да открием желания партньор/ка и как да се излекуваме от раздялата. Какво се случва обаче когато имаме създадени взаимоотношения и как работим за тяхното отглеждане и развитие във всекидневието си. Кои са важните стъпки, които могат да ни помогнат да поддържаме връзката си жива, работеща и удовлетворителна.  А когато стане трудно  – накъде поемаме? По-лесно ли е да си тръгнем и да потърсим друг партньор? И как бихме могли да поработим със себе си, заедно с партньора, да потърсим помощ отвътре и отвън? Как се радваме и как преодоляваме кризите? Това са част от въпросите, с които живея в дните си на омъжена жена.

И с благодарност откривам, че годините, прекарани в изследване на себе си, възпитаване в слушане за сметка на говорене, в тихо вглъбяване и „гмуркане” навътре са ме подготвили за тези дни, в които не винаги всичко тече по мед и масло; понякога е трудно и вдъхновението да съм във връзка отстъпва на усилието да съм честна и уязвима.

От съвсем друг  ъгъл погледнато – струва ми се всеки, който е бил достатъчно време във връзка с някого – имам предвид и широкото разбиране на връзка – приятелства, колеги, интимни партньори и т.н., е установил, че идва един момент, в който започваме да премълчаваме определени теми, опитваме се да игнорираме дадени ситуации, фиксираме очаквания, трупаме тихо недоволство… Това са все неща, които остават в нас и които считаме за „малките компромиси в името на приятелството/връзката”. Обикновено обаче колкото повече тези малки компромиси се наслагват, толкова по-крехка става самата връзка и идва момент, в който по един или друг повод връзката се разпада.

Има много литература по въпроса и аз лично съм привърженик на схващането, че връзките ни са школи, в които се учим на определени неща. В този смисъл съм и убедена, че има връзки, които приключват понеже сме научили нужното и е дошло време да продължим напред. Но и така считам, че във всичките си отношения имаме да се научим „да оставаме с чисти сърца”, за да можем да поддържаме качеството на връзката от момента, в който сме я създали до края (когато и да дойде той), а и след това.

„Да оставаме с чисти сърца” означава:

– Да намираме подходящия начин и време да изразяваме, комуникираме, споделяме желанията си с партньора, като не се позоваваме на презумцията, той/тя сигурно се досеща;

– Да имаме пространство вътре в себе си за всичките си емоции. Да знаем как да преживяваме както радостта, така и тъгата, болката и разочарованието и да си даваме позволение да сме тъжни, разочаровани и/или притеснени. Защото само когато преживеем напълно една емоция, сме готови да преминем през друга по същия този пълноценен начин;

– Да осъзнаваме и приемаме, че нашите емоции са си наши и нямат общо с партньора ни. Съответно да признаваме и да поемаме отговорност както за позитивните, така и за негативните си преживявания.

– Да завършваме ситуациите, от които ни боли в една връзка и то да ги завършваме заради нас самите, а не „в името на връзката”;

– Да изграждаме мостове помежду си, включително и по теми, по които и двамата ни боли.

Да сме с чисти сърца всъщност е лична работа. Не можем да очакваме партньора ни да почисти нашето сърце. Сами имаме да се погрижим за това. А когато сме с чисти сърца каквото и да изберем да комуникираме след това би било чисто и ясно и лесно за чуване и разбиране от партньора ни. Не случайно се казва, че комуникацията за една връзка е като дишането за човека.

Курсът е центриран около 8 теми от любовните отношения:

1. Какво ни свързва и в какво се различаваме. Какво е уникалното на връзката ни. Как преодоляваме различията си и как утвърждаваме и развиваме сходствата си.;

2. Сексуален живот. Романтика. Страст.;

3. Кризите в нашата връзка. Динамика и ниво на доверие. Споровете ни и как ги разрешаваме;

4. Пари и материално благополучие.;

5. Деца: създаване, отглеждане и възпитание. Връзка с децата вече като възрастни;

6. Интереси и лично време. Какво правим заедно и какво поотделно. Как ни влияе това;

7. Здравословен начин на живот. Спорт и движение. Хранене. Алкохол.; 8. Приятели, родители, роднини и тяхното влияние върху нашата връзка.

Избрали сме теми, които в една или друга степен касаят всички, които имат връзка. Всяка от темите ще бъде разгледана от лична перспектива с личните преживявания и емоции, които хората във връзки носят. В този смисъл е възможно както индивидуално участие така и участие на двойки. Възможно е този курс да се окаже пространство за изговаряне на някои неизговорени теми; за завършване на някои все още парещи ситуации; за успокояване и вътрешен мир с някои болезнени за връзката решения.

Методология на курса: Курсът включва елементи от ненасилствена комуникация (ННК, Маршал Розенберг), психология на взаимоотношенията (по Чък Спецано), кратки медитативни упражнения и упражнения с емпатия.

Кога: 7, 14, 21, 28 октомври и 4, 11, 18 ноември и 2 декември от 19:00 до 22:00 Максимален брой хора: 12 човека. (курсът ще стартира при минимум 7 човека)

Цени:

За двойки: 290 лева. (Възможно е плащане на два пъти по 145 лева.) Индивидуално участие: 190 лева. (Възможно е плащане на два пъти по 95 лева.)

Цената включва участие в пълния курс (8 вечери) с лека вечеря и напитки на всяко занимание  и индивидуална среща в рамките на курса с Емилия Илиева за лична сесия или консултация за комуникацията в дадено партньорство.

За хора, на които би им се наложило да отсъстват на едно или две занимания, предвиждаме поддържащи срещи с повторение на пропуснатите теми.

Не предвиждаме еднократно участие или участие за по-малко от 6 вечери.

За записване: Ако имате желание да се включите, моля пишете ни на: sofia@emiliailieva.com