Случвало ли ви се е да си мислите, че в отношенията ви с някой се е настанила скуката и хич и не иска и няма да си тръгне?

Много е възможно да се случва на всички ни и за повечето връзки, които приемаме за даденост в ежедневието си.

Обаче скуката се лекува много лесно. Всъщност даже не се лекува; тя сама си тръгва при първите знаци за поемане на емоционален риск. Какво означава емоционален риск ли?

Означава да се осмелим да кажем как се чувстваме или какво реално се случва вътре в нас. Да споделим, че сме притеснени да си поискаме заслуженото според нас увеличение на заплатата или че сме обезкуражени за изпита, на който мислим да се явяваме. Може да е, и че сме загрижени за отношенията ни и че ни се иска да измислим нещо вълнуващо и незабравимо. Може да е, че сме благодарни за доверието, което има между нас и за надеждата, която това ни дава за силата на човешките отношения.

Едно е ясно, ако изразяването на дадена емоция поражда вълнение в нас, то това вълнение замества скуката и моментално внася тръпка в една ситуацията. А ние винаги знаем какво като си помислим, че можем да кажем и така отвътре ни става трепетливо, нали? Така че скуката зависи в много голяма от нас.

Казахме емоционален риск обаче понеже не знаем как отсрещната страна ще реагира. Веднъж казано словото не може да се контролира. Думите поемат своя път към другия и не знаем какво ще се роди когато пристигнат.

Каквото и да стане обаче със сигурност няма да е скучно 🙂