Понякога изпитвам истинско дълбоко и чисто възмущение, че ни е дадено да говорим, но не и да се разбираме, че са ни дадени думи, но те не винаги са достатъчни, за да изразим това, което искаме, че ни е дадено да знаем какво точно да кажем, но често не се получава да го кажем по начина, по който го усещаме вътрешно. Иска ми се да е лесно и всички да го можем и да го можем във всеки момент.

Винаги идва време, в което осъзнаваме, че премълчаваенто е бомба със закъснител, че понякога стискаме зъби и мълчим, а вътрешно крещим, че когато викаме вътрешно плачем, че да сме истински е риск в свят от хора, които често се движим, водени от какво трябва и какво е прието – вместо да приемем за правило да сме такива каквито сме.

Ако беше лесно да се разбираме нямаше всеки от нас да има по някоя недовършена комуникация, нямаше да има хора, с които избягваме да се срещаме или такива, с които внимаваме какво казваме.

Ако съзнавахме, че всички сме свързани по един невидим начин или ако не забравяхме, че всички по еднакъв начин ни боли сигурно грижата, зачитането на другия и уважението на крехките същества, които всъщност всички сме би било неделима част от живота ни.

Не знам защо ни е писано да ги забравяме тези неща. Аз ги напомням за себе си и за всички, често и с почти всичко, което правя, защото всички сме хора и всички сме родени, за да сме щастливи себе си.

„Светът през очите на Жирафа“

е първият ми семинар за общуване, емпатия и ненасилствена комуникация. Водя го от 6 години и 6 години не са ми достатъчни, за да съм научила всичко, а само достатъчно, за да мога да предам нататък част от уроците на тези, които ги искат.

Нека общуването наистина ни свързва! И като пиша наистина точно наистина имам предвид!