Понякога мислите ни нахлуват в нас точно когато искаме с цяло сърце да сме емпатични, да проявим разбиране, съчувствие, да окажем подкрепа… И ние някак в желанието си да сме там за другия, забравяме да сме тук за себе си.

Ако не сме честни, когато мислите и преценките ни нахлуят и се опитваме да сме емпатични въпреки това се получава една насилена емпатия – малко „през зъби“ сякаш. Не защото наистина имаме и искаме да дадем, а защото от гордост не можем да си признаем, че в момента не можем.

Такава емпатия всъщност ни отчуждава от възможността да сме свързани със себе си. Мотивирани от това да продължим понеже вярваме, че е „по-добрият” начин на комуникация не се изправяме пред (вероятно) разочарованието си, че всички сме хора и макар да искаме да се свързваме с другите, когато общуваме понякога не ни стигат силите.

В преценките, осъжданията, мислите нямаше да има нищо лошо, ако имаме смелостта да ги признаем вместо да ги игнорираме. Всъщност едва ли можем да цензурираме мислите си. Не можем да си кажем „Сега няма да си помисля това.“ когато вече сме си го помислили.

И така в признаването на мислите е силата на истината. Да мога да си кажа „Исках да съм емпатичен да, ама ето на разсеях се, замислих се, започнах да преценявам така ли е най-добре или не” е знак за готовност да се видя такъв какъвто съм в момента, а не какъвто си мисля, че е по-добре да съм. Това е приемане. Мога и да си кажа:„Е, иска ми се другия път да успея да се фокусирам върху човека пред мен, независимо от вътрешния ми монолог.” Това е окуражаване със зачитане на това, което е, а не просто нахъсване  „Другият път вече ще успея!”

„Най-големият дар, който можем да дадем някому е емпатия” е цитат от Кришнамурти. Но големите подаръци ги приготвяме малко по малко; стъпка по стъпка, нали?!

Този пост е резултат от първата емпатична среща от сезон зима 2012. Благодаря на участвалите за преживяването и вдъхновението, за да се роди тези текст!

Продължаваме и следващите 7 среди! Желаещите да са с нас са добре дошли!

https://www.facebook.com/events/153361024774319/