Фестивал „Открий себе си“ се провежда за втора година и се организира от приятели, с които години наред сме търсели и намирали себе си, редили сме пъзела на многоликата си същност и сме изследвали стъпките, които животът предлага за нас. Това го прави събитие, което не просто минава като възможност за посещение през почивните дни, а проект, в който близки хора избират да влагат енергията си, водени от вярата, че така дават своя принос към развитието на сферата на личностното развитие в България.

Както знаем приятелите ни избират да си влагат енергията в най-различни неща. С някои от нещата, които приятели правят ние се гордеем, с други – сме загрижени за тях, но във всеки случай не оставаме безпристрастни. Сякаш емоционалната връзка на приятелството прави невъзможно безразличието.  В случая аз считам този фестивал за страхотна идея и се радвам, че сред приятелите ми има хора с подобно мислене за обединение и единство.

Три от най-важните причини да препоръчам посещението на фестивала:

– от една страна този фестивал събира хората и организациите, които посвещават дейността си на идеите за развитие на личността. От друга – включва фирми и представя продукти и инициативи, свързани със здравословния начин на живот. Тази комбинация, която естествено се предполага дава някаква пълнота и е малко „с един куршум два заека“. Миналата година на различните щандове човек можеше да намери информация както за различни семинари, така и за обучителни курсове, лични консултации, книги за самопомощ, списания и литература в подкрепа на личностното ни израстване. Заедно с това имаше книжки за здравословно хранене, ръчно приготвени хлебчета, питки и крекери, дегустация на ябълки, хималайска сол и целебни камъни;

– макар че според мен всички семинари и курсове за личностно развитие имат една и съща посока и крайна цел, всеки човек избира пътя, който най му е на сърце. И всъщност няма по-добър и по-лош път. Важно е да тръгнем, за да стигнем. В този смисъл фестивалът дава възможност да се пробват „хапки“ от семинари с различна тематика и начин на провеждане и всеки може да намери нещо по свой вкус. В крайна сметка който търси, намира, а който иска да бъде намерен най-добре да е сред търсещите.

– фестивалът изгражда общност от съмишленици. Малко или повече всички изложители служат на каузата здраве и щастие на хората. А понякога имаме да пием от много кладенци, за да утолим жаждата си. Ако с нищо друго не си тръгнем (в което се съмнявам) поне ще имаме наръч листовки и брошурки за четене. И може да се върнем към тях във всеки момент, в който усетим, че е тесен животът, който живеем и искаме да разгърнем повече от потенциала, който носим.

Всичко за фестивала, лекторите и уъркшопите, моля вижте тук.