Семинарът Харизматичният презентатор вече се случва 3-та година. Първият и следващите няколко се случиха в хола в нас. За щастие имаме широка всекидневна, за да беше  достатъчно семинарно и все пак необикновено решение. Участниците получаваха и вегетарианска пица, която приготвяхме и изяждахме заедно. Някои се вдъхновиха от идеята за семинар у дома и предприеха свое собствено пътешествие към нестандартни решения за комбиниране на лично и професионално пространство.

После се институционализирахме и за добро или за лошо, решението с мястото на провеждане стана стандартно. Така привлякохме погледите на привържениците на по-формалната среда и някак семинарът стана сериозен. В началото за обяд поръчвахме пица отвън, после пицата отпадна, че хранителните предпочитания на участниците много се разшириха.

Сега „Харизматичният презентатор“ е семинар в истинска учебна зала и дори замисляме в следващи издания професионално заснемане с камера и записи, които участниците да получават, за да виждат какво и как се получава с харизмата. А понякога   с носталгия си спомням първите издания и (тайно да ви кажа) ми се иска отново семинарът да е в нас.

Ако бях малко по-прилежна в хронологията можех да кажа колко на брой семинара е имало и с колко на брой хора сме изследвали харизмата заедно.  Но понеже съм човек на думите, а не на цифрите нямам данни за това. Искам обаче да споделя три въпроса, които ми задават често и отговорите, които пък биха ви дали посока за размисъл.

–          Има ли и каква е формулата да сме харизматични?

В живота няма универсални формули, а ако имаше щяха да са с много изключения и необходими предпоставки, за да сработят. Това важи и за харизмата. Има обаче едно съществено правило, което бих казала, че е основното, което имаме да запомним, ако ни се иска да преживяваме харизмата си повече. И то е:

Харизмата започва с автентичността.

А автентично е да изричаме с думи истините за това, което представяме. Истините за това кои сме и защо сме избрали да правим това, което правим. И хубавото на харизмата е, че от реакцията на отсрещната страна веднага разбираме дали казваме Истината или някоя припозната като такава.

В истината, която споделяме, ако няма вълнение, значи не е истинската, която имаме да изречем.

–          Как да сме харизматични за повече от една презентация време?

Една презентация е харизматична когато: сме наясно какво искаме да кажем  и даваме глас на истинската причина да искаме да го кажем. Често ми се случва да обучавам представители на бизнеса, чиито презентации са с цел продажба. Тяхното скрито желание е накрая отсрещната страна да си купи нещо. Но вместо да кажат това те използват онези шлифовани фрази „Тази презентация няма ангажимент за вас и нямаме очакване да закупите продукта ни.” Ако очакваме след една презентация отсрещната страна да си купи нещото автентично е да кажем неудобната (може би за някои) истина: „Много се надявам след презентацията нашият продукт да ви хареса и да си го купите.”

Харизмата в живота по принцип е свързана с това да сме наясно със себе си, желанията, потребностите, ценностите си и да живеем съзвучни с това, в което вярваме. Може и да изричаме тези неща, но делата в живота се чуват много повече от думите.

–          Как да задържам вниманието на аудиторията дори когато представям нещо скучно?

И най-скучната презентация като съдържание може да е шедьовър като представяне. Кажете на хората защо да го чуят – сигурно е скучно, но пък е полезно или разбирането за тази скучна част ще им помогне да разберат нещо по-интересно друго след това. Задачата на презентатора е да представи и скучното по начин, по който аудиторията да го чуе. Впрочем ако са наистина скучни те биха ги чули най-вече заради презентатора. Затова за скучните презентации замислете се как да въвлечете хората в тях. Какво да ги попитате, какъв опит имат и могат да споделят… Такива въпроси ще поддържат жива връзката с хората, а щом ви слушат значи не им е скучно.

А вие какво бихте попитали, ако знаете че ще отговоря? 🙂