Никога не бях мислила за себе си като за човек, който се влияе или страхува от мнението на другите до момента, в който не се роди този сайт. Изведнъж кой какво и как мисли за това, което пиша и правя стана централна тема. И обикновено както по всички дебели книги (и по по-тънките също) пише една критика беше в състояние да ме провокира да виждам чашата на половината празна, вместо на половина пълна и да се взирам в малките детайли, които избождат очите и вгорчават дните, вместо върху съществените важни неща, че сайта го има, по пътя си срещам привърженици, съмишленици и последователи и най-вече че вървя, движа се и не спирам.

Може да се каже, че с това безсилие пред собствените ми вътрешни демони се сродих с всички хора, които по една или друга причина трудно предприемат действие. Не че нещата се променят изведнъж като предприемеш действие, но без действие пък хич и не се променят.
Днес получих една притча и както понякога се случва в Интернет пространството корените и/или автора не са ясни, но някак много категорично описват естествената ни склонност като хора да се влияем от мнението на другите и също така да приказваме със или без да са ни питали ние какво мислим и ние как ги виждаме нещата.
Дано послужи за вдъхновение за всички ни да обръщаме повече внимание на желанията и идеите си, вместо на мнението, съветите и/или преценките на другите за нас и това, което сме решили.
И ако ще угаждаме някому, то нека да угаждаме сами на себе си. Колкото и да сме претенциозни, все си мисля ще е по-лесно отколкото да угодим на представите на другите за „правилно” и „грешно”.

„Баща и син си купили кон, с който да ходят на пазара, където всеки ден работели.
Ден след като купили животното синът се качил на седлото, а бащата тръгнал да води коня пеша. Хората на пазара ги видели и започнали да говорят: „Неблагодарен е този син, баща му стар и немощен – ходи пеша, а той – млад и енергичен, язди коня“.

Бащата и синът чули какво говорят за тях и следващият ден решили да се разменят. Хората пак започнали да злословят: „Какъв безотговорен баща! Сложил сина си да води коня без да помисли, че такова голямо животно може да се уплаши и да стъпче младото момче!“.

На следващия ден бащата и синът опитали двамата да яздят коня. Хората казали:“Горкото добиче! Тези хора нямат сърце – и двамата са го яхнали и то едва крета от тежестта“.
Следващия ден двамата герои нямало какво повече да направят освен да хванат по една юзда и пеш да водят коня. Хората тогава казали: „Будали! Взели си кон, а не го ползват“.