Раховица е махала на село Косово в Родопите. Открихме я случайно пролетта преди две години и с почуда разгледахме една грижовно реновирана къща. Личеше си, че някой е вложил мисъл и старание както с избора на мястото, така и с цялостното изпълнение.
Тогава поседяхме на топлото мартенско слънце под навеса,
помечтахме за каменна къща и преди да си тръгнем казах на глас „иска ми се някой път да гостуваме на тези хора.“

Е, гостувахме им вчера. Така става понякога с мечтите – достатъчно е само да ги изкажеш на глас, за да ги преживееш, когато почти си ги забравил. Нямаше как да не се сетя за това още когато преди десетина дена се запознахме с Варвара Вълчанова на семинара „Дом за живеене“. Варвара е архитект, който се занимава преимуществено с екологично стротелство. Пoнастоящем живее в Холандия със семейството си, но иска да живее в къщата си в Раховица и да помага на други хора да реновират стари български къщи или да строят свои къщи от земя.
Нарича материала земя, а не глина и щедро разказва за опита си – комбинация от експерименти и възраждане на традицията на строене на старите български къщи. Варвара излъчва вдъхновението на човек, който вярва в това, което прави и няма нужда да убеждава когото и да било в правотата си.

Домакинята ни посрещна с ведра усмивка и ни разходи в първата си реновирана къща и във втората, която все още е строеж и където камъни, сламени рогозки, глина и майстори са неизменни спътници в архитектурните и решения. Освен с майстори Варвара работи и с обикновени хора, които се интересуват от строителство със земя. Полу лагер, полу семинар 7-ма година подред Варвара организира тези архитектурни срещи, на които пристигат гости от цяла Европа.
Мечтата на Варвара е един ден да направи център за екологично строителство и сигурно ще го направи така както лято след лято прекарва месеци в Раховица и създава екологични пространства за живот, в които природата е част от дома.

След разходката по къщите и демонстрацията как точно се създава глината, как се нанася по стените, как се изолират стените с рогозки и т.н. Варвара ни покани на обяд, приготвен междувременно от други нейни  гости. Нямаше как да откажем. Хапнахме всички дружно, поговорихме си още малко за къщи, строене и живот сред природата, а в хладината на каменните стени яркото слънце навън някак не изглеждаше жарко. Докато ние помогнахме с разчистването след обяда, Варвара свали другите гости до селото, а ние, полежахме по хамаците. Тя се върна с друго семейство приятели и съмишленици в строенето с природни материали, запознахме се с тях набързо, благодарихме на Варвара за гостоприемството и вдъхновението и пълни с идеи поехме надолу към Косово.

Летният семинар тази година е август месец (1 – 21) и е отворен за всички, които имат желание да изследват строенето с екологични материали.

За повече информация:

http://www.rahovitza.org/

http://zemnostroitelstvo.net/